Oy! N-am cum sa incep acest articol decat cu inceputul.... right ? Si care-i ala ? greu de spus.....cert este ca exista si daca exista va fi prezent aici. Inceputul.....avem nevoie de el in viata de zi cu zi, avem nevoie de el pretutindeni. Opozitul sau, sfarsit, este de asemenea la fel de important....marcheaza terminarea unui eveniment. Dar ce exista intre aceste doua "conventii"......ati ghicit...evenimentul. Eveneimentele ne marcheaza viata, viata este literalmente o succesiune de evenimente.
Dar ce sunt evenimentele ? Direct spus, evenimentele au la baza miscarea. Dupa cum stiti, sau nu :P tot ce exista in univers este in miscare. Atomii din care este compusa toata materia sunt in miscare. Ca o paranteza...caldura, energia termica excita atomii, si deci ii face sa se miste mai repede....iar in partea opusa, frigul ii face sa incetineasca. Temeperatura la care atomii nu s-ar mai misca de loc se numeste 0 Absolut cu o valoare de −273.15°C, dar aceasta temp este imposibila de atins. De ce ? Pentru ca orice in jurul nostru emite caldura si aceasta vibratie va fi transmisa "oriectului"racit. Racirea cu laser a ajuns pana aproape de 0 absolut dar sa inchidem paranteza.
Deci spuneam ca tot ce este in jurul nostru este miscare. Nimic nu e static. Dar pentru a defini un eveniment mai avem nevoie de ceva. Acel ceva este modul incare percepem noi miscarea. Noi, oamenii avem 5 moduri de a simti miscarea : vazul, auzul, simtul tactil, olfactiv si gustativ. Prin aceste simturi noi stim ca ceva se intampla, ca lumea in care traim este in miscare. Acum veti spune...pai da eu ma uit la masa si nu se misca.....Da, voi spune eu....pentru ca noi suntem facuti in asa fel incat sa nu putem vedea atomii din masa, ci doar masa ca intreg. La fel si cu celelate 4 simturi. Am fost inzestrati de la natura cu tot ce ne trebuie pentru a supravietui, nu pentru a patrunde adanc in tainele cunoasterii. Si uite asa am descoperit o caracteristica unica a omului....dorinta si posibilitatea de a cunoaste.
Hideti sa luam vazul, pentru ca este cel mai important simt si este mai usor de explicat. V-ati intrebat vreodata ce vedem noi defapt ? O intrebare filosofica : Creionul din mana voastra este adevarat sau nu ?(presupunand ca aveti un creion in mana) Ei bine eu sunt de parere ca da...exista....dar merg pe varianta kantiana si anume ..... ceva exista intr-adevar.......dar acel ceva pur nu vom putea niciodata sti ce este......noi il percepem asa cum am fost inzestrati. Ok, so , ceva este......si noi percepem acel ceva dupa niste elemente a priori....adica ne nastem cu niste forme pentru obiectele pe care le vedem si putem sa le asociem cu diferite nume (de ex. copac este un cuvant care este asociat (nu stiu daca fol cuvantul potrivit, cel corect imi scapa) cu imaginea copacului...noi privim cpacul si stim ca este un copac).
Pana aici e ok ..dar acum cum vedem noi acele obiecte ? Evident cu ajutorul luminii :) Dar cum este posibil ? Cand am aflat raspunsul la acesta intrebare am fost extrem de fascinat....nu ma gandisem niciodata la asta...si am avut o satisfactie deplina. La prima vedere puteti spune ca obiectele au culoare...adica ala-i rosu, celalalt e galben etc. Eh ....nu-i chiar asa...obiectele n-au culoare.....culoarea este defapt lumina :) un obiect colorat nu este el practic colorat ci lumina il face sa "para"colorat. Let me explain..... Lumina vine de la soare sau o alta sursa sub forma de unda electromagnetica..(nu intru in detaliu). Apoi aceasta calatoresate cu v luminii evident...in toate directiile de la sursa. Cand ajunge pe pamant, il loveste din plin si deci cuprinte tot pamantul. Lovindu-se de materie, lumina este reflectata diferit in functie de atomii din care esate compusa materia respectiva. Ei, lumina reflectata ajunge apoi la ochii nostrii iar apoi la creier :) (sub forma de impulsuri electrice ofc ). Ce vreau sa zic este ca noi vedem lumina reflectata din obiecte, si nu obectele in sine. Cool huh... ok o sa continui acest articol maine, sper ca v-a placut cat de cat.... o noapte linistita tuturor :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu